c
/

Unlock your creative design and start work.

[rev_slider alias="home-slider-gr"][/rev_slider]

Ποιοί Είμαστε

Ποιοί Είμαστε

O Σκοπός μας

Η Αστική Μη-Κερδοσκοπική Εταιρία Μάθηση Πρωτοβουλία ιδρύθηκε το 2019 από εθελοντές με κοινό πάθος την αγάπη για την μάθηση και την διερεύνηση του ταχύτατα

αναπτυσσόμενου και εκπληκτικού σημερινού κόσμου. Ο σκοπός της είναι να δώσει σε μαθητές Γυμνασίου (12-14/15 ετών) την τοπική και οικονομικά προσιτή πρόσβαση σε προγράμματα διεθνούς αξίας και αναγνώρισης ώστε να καλλιεργηθούν ανεξάρτητοι και εξερευνητικοί μαθητές, με κριτική ικανότητα και δημιουργικότητα, και ενεργοί νέοι ενήλικες που να αναζητούν λύσεις στα προβλήματα του κόσμου μας.

Η προσέγγισή μας

Η προσέγγισή μας είναι να προωθούμε και διευκολύνουμε την εισαγωγή εξαιρετικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων που αναπτύσσονται από αναγνωρισμένους εκπαιδευτικούς

και ιδρύματα, και να εξασφαλίζουμε πρόσβαση στα προγράμματα αυτά σε μαθητές σχολικής ηλικίας ανεξάρτητα από το ακαδημαϊκό τους επίπεδο και τις οικονομικές της δυνατότητες. Η βασική μας ομάδα εθελοντών συνεχώς αναζητά εξαιρετικά προγράμματα, αναπτύσσει συνεργασίες με δημιουργούς και εκπαιδευτικούς και υποστηρίζει την προσαρμογή, εφαρμογή και εισαγωγή τους.

Οι Δράσεις μας

Οι Δράσεις μας

Σχολικό έτος 2021/2022

Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ρομποτικής για μαθητές Γυμνασίου Racecar Challenge

Σε συνεργασία με το PierceAmerican College of Greece, υπό την προϋπόθεση σχετικής έγκρισης από το ΙΕΠ…

Σχολικό έτος 2021/2022

Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ρομποτικής για μαθητές Γυμνασίου Racecar Challenge

Ο διαγωνισμός, που θα φιλοξενείται από το Pierce – American College of Greece βασίζεται στο πρόγραμμα Μέσης Εκπαίδευσης miniRACECAR, το οποίο έχει σχεδιαστεί από το Beaver Works Summer Institute του Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Σκοπός του διαγωνισμού είναι να δώσει την ευκαιρία σε μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου να εργαστούν σε ομάδες, να αποκτήσουν γνώσεις με βιωματική μέθοδο, να ενισχύσουν τις ικανότητές τους στον τομέα του Προγραμματισμού, της Ρομποτικής και της Τεχνολογίας, ανεξάρτητα από προηγούμενη εμπειρία ή γνώσεις που ήδη διαθέτουν, και να καλλιεργήσουν δεξιότητες όπως επίλυσης προβλημάτων, δημιουργικότητας και ομαδοσυνεργατικότητας.

Οι συμμετέχουσες ομάδες θα κληθούν να προγραμματίσουν ένα ρομποτικό αυτοκίνητο, το οποίο θα κινείται αυτόνομα σε μία αγωνιστική πίστα.

Η ομάδα που θα διακριθεί στον ελληνικό διαγωνισμό, θα έχει τη δυνατότητα να εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον διεθνή διαγωνισμό που θα διεξαχθεί στο Beaver Works Summer Institute του Massachusetts Institute of Technology (MIT) στις ΗΠΑ. Η διακριθείσα ομάδα που θα συμμετάσχει στον διεθνή διαγωνισμό θα έχει την επιπλέον δυνατότητα να παρακολουθήσει το πρόγραμμα της τελευταίας εβδομάδας του BWSI στις εγκαταστάσεις του, πριν τον τελικό διαγωνισμό.

Παραπάνω πληροφορίες θα είναι διαθέσιμες το φθινόπωρο του 2021. Εν τω μεταξύ, για οποιαδήποτε απορία ή διευκρίνιση, μπορείτε να απευθύνεστε στον υπεύθυνο του Διαγωνισμού για το Pierce, στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected] ή να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Pierce.

Σχολικό έτος 2020/2021

Autonomous Racecar Πρόγραμμα σε συνεργασία με το Beaver Works Summer Institute

Σε συνεργασία με το Pierce – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (“ACG-Pierce”) και τη Σχολή Μωραΐτη, η Μάθηση υλοποιεί το εκπαιδευτικό πρόγραμμα…

Σχολικό έτος 2020/2021

Autonomous Racecar Πρόγραμμα σε συνεργασία με το Beaver Works Summer Institute

Σε συνεργασία με το Pierce – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος και τη Σχολή Μωραΐτη, η Μάθηση εισήγαγε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μέσης Εκπαίδευσης miniRACECAR, το οποίο σχεδίασε και προσφέρει το Beaver Works Summer Institute του Lincoln Laboratory του Massachusetts Institute of Technology. Το πιλοτικό πρόγραμμα έχει ως στόχο να ενισχύσει τις γνώσεις και τις ικανότητες των μαθητών στον τομέα του προγραμματισμού, της ρομποτικής και της τεχνολογίας, συνδυάζοντας τη θεωρία με την πράξη. Μαθητές από την Α΄ Γυμνασίου έως και την Α΄ Λυκείου ασκούνται στα παρακάτω θέματα:

Προγραμματισμός (Python)

Τεχνητή όραση (OpenCV)

Ρομποτική (RACECAR)

Κατά το τρέχον σχολικό έτος, τόσο το Pierce όσο και η Σχολή Μωραΐτη θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν διαδικτυακά με μια ομάδα τους στο τελικό project και διαγωνισμό του BWSI την εβδομάδα που τελειώνει την 1η Αυγούστου, 2021. Θα είναι η πρώτη φορά που Έλληνες μαθητές θα συμμετάσχουν στον συγκεκριμένο διαγωνισμό.

Σχολικό έτος 2020/2021

Ανάπτυξη εκπαιδευτικών ενοτήτων STEM

Βασιζόμενη στους πόρους και την εμπειρία της, και σε συνεργασία με Έλληνες εκπαιδευτικούς, η Μάθηση αναπτύσσει ένα μέρος των εκπαιδευτικών…

Σχολικό έτος 2020/2021

Ανάπτυξη εκπαιδευτικών ενοτήτων STEM

Βασιζόμενη στους πόρους και την εμπειρία της, και σε συνεργασία με Έλληνες εκπαιδευτικούς, η Μάθηση αναπτύσσει ένα μέρος των εκπαιδευτικών ενοτήτων που είχε προσφέρει στο θερινό πρόγραμμα STEM με την υποστήριξη του MIT JWEL.

Εκπαιδευτικοί άξονες

Πυρήνας STEM

Διατομεακά

Project-Based

Συνεργατικότητα

Σύνδεση με το εθνικό πρόγραμμα σπουδών

Εφαρμογή στον πραγματικό κόσμο (στο πλαίσιο των στόχων αειφόρου ανάπτυξης των ηνωμένων Εθνών)

Σχεδιασμός περιεχομένου

Η κάθε ενότητα ακολουθεί μία σειρά από “αποσπάσματα / sessions” που αντικατοπτρίζουν τη project-based και διεπιστημονική προσέγγιση που έχουμε υιοθετήσει σε όλες τις εργασίες μας.

Το κάθε «απόσπασμα» αποτελείται από έναν συνδυασμό i) «σκληρής γνώσης» (επιστημονικού περιεχομένου;) που αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο περιεχόμενο του σχολικού προγράμματος σπουδών, ii) πρακτικών/πειραματικών δραστηριοτήτων όπου αυτή η γνώση χρησιμοποιείται ή διερευνάται, και iii) ένα εργαλείο αξιολόγησης για τον μαθητή και τον εκπαιδευτικό ώστε να αποτιμήσει εάν η γνώση αυτού του «αποσπάσματος» έχει γίνει κατανοητή με τον τρόπο που επιτρέπει στον μαθητή να τη χρησιμοποιήσει στο μέλλον.

Ανάπτυξη

Πέρα από την δημιουργία πρωτοτύπου περιεχομένου από τη Μάθηση, η ανάπτυξη των ενοτήτων περιλαμβάνει την αναθεώρηση, δοκιμές παιχνιδιού (Playtesting) από εκπαιδευτικών και δοκιμές στην τάξη σε συνεργασία με καθηγητές και εκπαιδευτικούς.

Καλοκαίρι 2019

Mathisi STEM Camp @ Moraitis School

Ένα ημερήσιο αγγλόφωνο πρόγραμμα που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το MIT Abdul Latif Jameel World Education Lab (J-WEL) του Ινστιτούτου Τεχνολογίας…

Καλοκαίρι 2019

Mathisi STEM Camp@Moraitis School

Σύνοψη

Το Mathisi STEM Camp διεξήχθη το καλοκαίρι του 2019 στη Σχολή Μωραΐτη. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι μαθητές διδάχθηκαν με την «μέθοδο ΜΙΤ» με μια αλληλεπιδραστική και ολοκληρωμένη μαθησιακή προσέγγιση. Είχαν την ευκαιρία να διευρύνουν τις γνώσεις τους στα πεδία του STEM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική και Μαθηματικά) και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσουν αυτές τις γνώσεις με σκοπό να αναπτύξουν λύσεις σε πραγματικά προβλήματα. Οι μαθητές δούλεψαν σε ομάδες για να σχεδιάσουν και να κατασκευάσουν καινοτόμα projects τα οποία στη συνέχεια μοιράστηκαν με την κοινότητα και τις οικογένειές τους. Τόσο οι εκπαιδευτές του ΜΙΤ όσο και οι Έλληνες εκπαιδευτικοί που συνεργάστηκαν στο θερινό πρόγραμμα χρησιμοποίησαν περιεχόμενο και υλικά που αναπτύχθηκαν από το MIT και προσαρμόστηκαν για τις ανάγκες του θερινού προγράμματος STEM στην Ελλάδα. Τα μέλη της Mathisi έλαβαν υποστήριξη από το J-WEL για το σχεδιασμό του θερινού προγράμματος και για την επιλογή εκπαιδευτικών από την Ελλάδα που υποστήριξαν την διδασκαλία του προγράμματος. Το θερινό πρόγραμμα είχε διάρκεια 2 εβδομάδων, πραγματοποιήθηκε στην αγγλική γλώσσα και συμμετείχαν σε αυτό 60 μαθητές από 20 διαφορετικά σχολεία.

Πρόγραμμα

Η πρώτη εβδομάδα του Camp ήταν αφιερωμένη στην εκμάθηση μίας επιλογής από έξι επιστημονικές ενότητες που περιγράφονται παρακάτω και σε τρεις δραστηριότητες ανάπτυξης δεξιοτήτων (προγραμματισμός με Scratch, μοντέλα ηλεκτρονικής και εκπαίδευση σε εργαλειομηχανές). Η δεύτερη εβδομάδα ήταν αφιερωμένη στη δημιουργία ενός πρωτοτύπου και την υλοποίηση μίας εργασίας με βάση τις γνώσεις και τις δεξιότητες που αναπτύχθηκαν την πρώτη εβδομάδα. Την τελευταία ημέρα του προγράμματος, οι μαθητές παρουσίασαν τις εργασίες τους στους συμμαθητές τους και την οικογένειά τους.

Mathisi STEM Camp@Moraitis School

Internet of Things για Υγιή Φυτά

Οι μαθητές μαθαίνουν σχετικά με τις διαδικασίες των φυτών και χρησιμοποιούν αισθητήρες για τη μέτρηση και την αξιολόγηση τηςΠερισσότερα υγείας και της ανάπτυξης των φυτών και τη χρήση μιας απλής γλώσσας προγραμματισμού για την εξ’ αποστάσεως παρακολούθηση και βελτιστοποίηση της κατάστασής τους, ενισχύοντας την κατανόηση των δυνατοτήτων του Internet of Things, της υγείας των φυτών και διαφορετικών μορφών ενέργειας.

Ανεμογεννήτριες και Design Thinking

H δραστηριότητα εισάγει τους μαθητές στο θέμα της αξιοποίησης της δύναμης του ανέμου για την παραγωγή ενέργειας καιΠερισσότερα διερευνά κοινά θέματα που σχετίζονται με ανεμογεννήτριες, χρησιμοποιώντας βασικές έννοιες της φυσικής και της ηλεκτρολογίας. Στην ενότητα, οι μαθητές εξοικειώνονται με τη μεθοδολογία του Design Thinking, και χρησιμοποιούν τη διαδικασία για να σχεδιάσουν μια ανεμογεννήτρια γύρω από τις ανάγκες μιας κοινότητας, και για να φτιάξουν ένα μοντέλο σε ομάδες.

Εξερευνώντας το Υδατικό Βιοσύστημα

Οι μαθητές μαθαίνουν θεμελιώδεις τεχνικές βιολογίας για να διερευνήσουν το τοπικό υδατικό βιοσύστημα με πρακτικόΠερισσότερα πειραματικό και δημιουργικό τρόπο. Με τη χρήση μικροσκοπίων, εντοπίζουν διαφορετικούς οργανισμούς που υπάρχουν στο νερό και παρακολουθούν την ανάπτυξή τους, διερευνούν τη σχέση μεταξύ των οργανισμών που υπάρχουν στο νερό και των τοπικών συστημάτων οικολογίας / ζωής.

Υδροκίνηση: Ώθηση Σκαφών με Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα

Οι μαθητές χρησιμοποιούν έννοιες μηχανικής και προγραμματισμού για τον προγραμματισμό και τη βαθμονόμηση Περισσότερα ενός συστήματος που λειτουργεί με ηλεκτροεγκεφαλογραφικά σήματα χρησιμοποιώντας ειδικά ακουστικά. Προσπαθούν να οδηγήσουν και να ελέγξουν την κίνηση των κινητήριων συσκευών σε δεξαμενές νερού ανταποκρινόμενες σε αλλαγές στις ανθρώπινες συναισθηματικές καταστάσεις.

Η Τροφη ως Καυσιμο

Σε αυτή την ενότητα, οι μαθητές εξοικειώνονται με έννοιες της χημείας και της βιολογίας για να εξερευνήσουν το θέμαΠερισσότερα της κατανάλωσης τροφής στην καθημερινή μας ζωή. Θα διερευνήσουν βασικά ερωτήματα σχετικά με την ενέργεια και την τροφή και θα πειραματιστούν χρησιμοποιώντας θερμιδομετρικά εργαλεία και φυσική άσκηση για να μελετήσουν τις διεργασίες της τροφής στο σώμα.

Όξυνση των Ωκεανών

Η ενότητα επικεντρώνεται στην οξύτητα και την επίδρασή της στο θαλάσσιο οικοσύστημα, εισάγοντας την έννοιαΠερισσότερα της οξύτητας με διαλύματα, ιόντα και συγκεντρώσεις. Οι μαθητές θα έχουν διαφορετικές οικιακές χημικές ουσίες και ποτά και θα κληθούν να κάνουν υποθέσεις ως προς την οξύτητα κάθε διαλύματος πριν τα δοκιμάσουν και να αξιολογήσουν τις συνέπειες του μεταβαλλόμενου επιπέδου του pH στις χημικές και βιολογικές διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στον ωκεανό, όπως την αποθήκευση άνθρακα και την ασβεστοποίηση.

Οι συνεργασίες μας

Οι συνεργασίες μας

BWSI (BWSI)

Το Beaver Works Summer Institute  αποτελεί μέρος του Beaver Works, μιας συνεργασίας του MIT Lincoln Laboratory και του MIT School of Engineering που φιλοδοξεί να αποτελέσει κοιτίδα έρευνας και καινοτομίας Το Beaver Works προωθεί τη μάθηση βάσει έργου, σήμα κατατεθέν του προγράμματος σπουδών του MIT, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και τον ενθουσιασμό του διδακτικού προσωπικού, των φοιτητών και των ερευνητών του MIT, καθώς και του προσωπικού του Lincoln Laboratory, προκειμένου να διευρύνει το πεδίο των συνεργασιών και των δύο αυτών ιδρυμάτων. Το BWSI προσφέρει παγκόσμιας εμβέλειας απαιτητικά προγράμματα STEM σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου των Ηνωμένων Πολιτειών. Όλο και περισσότερα από τα προγράμματα αυτά παρέχουν ολοκληρωμένη διαδικτυακή προετοιμασία, προσβάσιμη σε μαθητές από όλο τον κόσμο, στην οποία λαμβάνουν μέρος τα συμμετέχοντα σχολεία, ξεκινώντας από την 1η Φεβρουαρίου κάθε σχολικού έτους. Το BWSI ξεκίνησε το έργο του το 2016, με ένα μάθημα RACECAR, στο πλαίσιο του οποίου ομάδες μαθητών προγραμμάτισαν μικρά ρομποτικά οχήματα με τρόπο τέτοιο ώστε να διασφαλίζεται η αυτονομία της κίνησής τους σε μια πίστα, και, μέχρι το καλοκαίρι του 2019, επεκτάθηκε σε δέκα μαθήματα και περισσότερους από διακόσιους μαθητές. Το 2019, το BWSI εξελίχθηκε περισσότερο, καθιερώνοντας το RACECAR Mini, το οποίο απευθύνεται σε μαθητές Γυμνασίου. Το 2020, το BWSI εξελίχθηκε σε ψηφιακή πλατφόρμα, με 178 μαθητές να συμμετέχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Στόχος του BWSI είναι να βελτιώσει την εκπαίδευση στον χώρο της μηχανικής σε παγκόσμιο επίπεδο, παρέχοντας μαθήματα υψηλού τεχνικού περιεχομένου και δωρεάν στήριξη στα συμμετέχοντα μη κερδοσκοπικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένων και των λυκείων και των πανεπιστημίων.

Περισσότερα

MIT JWEL

Το ΜΙΤ (Massachusetts Institute of Technology) είναι ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο στις ΗΠΑ το οποίο συστηματικά κατατάσσεται στα κορυφαία πανεπιστήμια της χώρας αλλά και παγκοσμίως, το Abdul Latif Jameel World. The MIT Abdul Latif Jameel World Education Lab (J-WEL) works with member organizations to promote excellence and transformation. It engages educators, technologists, policymakers, societal leaders, employers, and employees through online and in-person collaborations, workshops, research, and information-sharing events.

Περισσότερα

Pierce – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος

Το Pierce είναι ένας εκπαιδευτικός οργανισμός που παρέχει υψηλής ποιότητας εξατομικευμένη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Γυμνάσιο – Λύκειο – International Baccalaureate Diploma Program). Αποτελεί μια από τις τρεις βαθμίδες του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, του αρχαιότερου και μεγαλύτερου. Το Pierce είναι ένας εκπαιδευτικός οργανισμός που παρέχει υψηλής ποιότητας εξατομικευμένη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Γυμνάσιο – Λύκειο – International Baccalaureate Diploma Program).

Περισσότερα

Σχολή Μωραΐτη

Η Σχολή Μωραΐτη είναι ένας ιδιωτικός εκπαιδευτικός οργανισμός που λειτουργεί από το 1936, δέχεται παιδιά από το Νηπιαγωγείο μέχρι την ολοκλήρωση της εκπαίδευσης στο Λύκειο και τους παρέχει ένα φιλικό περιβάλλον αποδοχής και φροντίδας, επεκτείνοντας το αίσθημα της οικογενειακής ασφάλειας μέσα στην τάξη. Συνδυάζοντας την εκπαιδευτική της παράδοση με συνεχή αναζήτηση καινοτόμων συστημάτων, προσφέρει υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και κατάρτισης στην ελληνική και IB εκπαίδευση. Ο στόχος της Σχολής Μωραΐτη είναι η ανάπτυξη υπεύθυνων, ηθικά ολόκληρων και ενεργών νέων, οι οποίοι θα είναι έτοιμοι να ζήσουν σε έναν κόσμο αύριο, πολύ διαφορετικό από αυτόν των μαθητικών τους χρόνων, τόσο στο ελληνικό όσο και στο διεθνές περιβάλλον.

Περισσότερα

Επικοινωνήστε μαζί μας

Επικοινωνήστε μαζί μας

Εάν είστε εκπαιδευτικοί, διευθυντές σχολείου, πανεπιστημιακοί ή έχετε αντίστοιχο ενδιαφέρον για την εκπαίδευση και ενδιαφέρεστε για τη χρήση του υλικού που χρησιμοποιήσαμε ή έχουμε εισαγάγει σε άλλα σχολεία, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Error: Contact form not found.

Leave a Reply